Naše zdraví je neustále zkoušeno a pokoušeno. Neustále ho chce někdo dobít, nějaká bakterie nebo vir. Je však pravdou, že naše tělo můžeme podpořit v tom, aby se bránilo napadajícím virům a také bakteriím. Například můžeme posilovat imunitní systém pomocí potravin, které budeme zařazovat do našeho jídelníčku. Je však třeba upozornit na to, že ne všechny potraviny zdraví podporují, ale jiné mu dokonce škodí. Nemluvíme nyní jen o rychlém občerstvení v podobě přesolených hranolek a záhadně ugrilovaných hamburgerech. Mluvíme nyní o potravinách, které mohou v našem těle spustit záněty. Víte, jaké potraviny mají tuto moc?
Každý člověk si myslí, že jsou vůči zánětu odolní. Jenže mnozí si zánět přiženou opravdu sami, když snědí nějakou potravinu, která zánětlivou reakci může v těle vyvolat. Některé potraviny mohou vyvolat nejen menší záněty, ale mohou také vyvolat onemocnění srdce či mohou zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Prozraďme si, jaké potraviny to umí a jakým se tedy raději vyvarovat.
Pozor na párky, klobásy, jitrnice
Obecně lze říct, že záněty v těle může způsobit zpracované maso. Tím myslíme třeba párky, klobásky, slaninu nebo třeba také jitrnici. Právě takto zpracované maso je hlavní příčinou rakoviny tlustého střeva. Obsahuje totiž vysoký obsah zánětlivých sloučenin, které mohou v těle spustit reakci, která může následně vyústit opravdu až v rakovinu.
Obecně alkohol
Další škodlivinou způsobující záněty je obecně alkohol. Ať už si občas dáte skleničku vína nebo se napijete na oslavě narozenin tvrdšího alkoholu, opět si zaděláváte na problémy. Alkohol vede k problémům s bakteriálními toxiny. Ty se mohou dostat nejen do tlustého střeva, ale také do celého těla.
Pozor na pšenici
Také byste si podle odborníků měli dávat pozor na pšenici. Nekonzumujte ji více, než je potřebné. V pšenici se totiž nachází podstatně více lepku než v minulosti, což může opět vyvolat zánětlivou reakci v těle.