Pocit chladu je v zimě to nejhorší, co můžeme pociťovat. Někdy za tím stojí dlouhý pobyt venku, jindy je důvodem například onemocnění či nedostatečné oblékání. Ať už za pocitem chladu stojí ve vašem případě cokoliv, víme, jak se konečně stoprocentně zahřejete. Nemusíte si nazouvat sebevíc tlusté ponožky, nemusíte ihned zalézt pod peřiny. Stačí, když něco málo sníte. Existují totiž potraviny, které zahání pocit chladu a které naopak přináší člověku pocit zahřátí. Jaké potraviny to dokážou?
Takových potravin je samozřejmě několik, vybrali jsme však několik konkrétních, které hravě zařadíte do jídelníčku nebo které si zamilujete už jen pro jejich vůni.
Skořice
Skořici si obvykle spojujeme s vánočními svátky. Nemůžeme se tomu divit, vždyť už samotná vůně člověka zahřeje. Bylo dokázané, že skořice efektivně rozehřívá tělo. Dokonce se prokázalo, že skořice rozehřeje i lidskou mysl. Proto do svého jídelníčku zařaďte například skořicové čaje, které se nebojte osladit medem, jenž je sice kalorický, ale je také známý tím, že taktéž zahřívá lidské tělo. Kromě jiného se v obou případech jedná o zdravé potraviny.
Luštěniny
Připravit si během zimy čočkovou polévku nebo hrachovou kaši – to je rozhodně hodně dobrý nápad! Luštěniny jsou nejen zdravé, ale kromě toho také efektivně zahřejí organismus. Luštěniny mimo jiné obsahují i velké množství tělu prospěšných vitaminů, také pročistí střeva a dobře zasytí. Navíc se po nich efektivně hubne, což zejména po vánočních svátcích ocení nejeden z nás.
Ovesné kaše
Nebo obecně obilninové kaše – to je další skvělá věc pro zahřátí. Je známé, že ovesné nebo pohankové či rýžové kaše člověku dodají energii a nastartují jeho organismus pro nový den, ale kromě jiného mají asi nejsilnější zahřívací účinek ze všech zmíněných potravin.