Když se řekne slovo „cibule“, většina z nás si vybaví zápach, který cibule vydává po rozkrojení. Taky si vzpomeneme na to, že nás dokáže rozplakat. Je škoda, že si nikdo nevzpomene na to, co nám přináší. Přece jenom cibule je druh zeleniny, který v sobě skrývá mnoho vitaminů a tělu prospěšných látek, které pozitivně působí na naše tělo. Víte, jak nám cibule pomáhá?
Cibuli nejčastěji přidáváme do jídla, když vaříme. Je nedílnou součástí základních českých pokrmů, které tak milujeme. Bohužel ne každý cibuli jí, což je velká škoda. Kromě toho, že je v jídlech vážně vynikající a že dodává jídlům tu správnou chuť, je taky velice zdravá.
Cibule je lepší jak víno
I když tomu žádná žena nebude chtít věřit, je to tak. Cibule je lepší než víno. Dokazují to desítky studií, které prokázaly, že cibule dokážou chránit nervový a kardiovaskulární systém. Jinými slovy lze říct, že cibule je pro srdce prospěšnější než červené víno, které se do nedávné doby odborníky tak doporučovalo. Každý den si proto místo deci vína nakrájejte cibuli na chleba. Sice vám na malou chvilku bude zapáchat z úst, což se dá vyřešit kouskem, jablka, ale budete zase o něco zdravější.
Snižuje vše špatné v našem těle
Cibule je hotový poklad. Doporučuje se lidem, kteří mají vysoký špatný cholesterol nebo kteří mají problém s vysokým krevním tlakem. Cibule pomůže všechno zničit. Špatný cholesterol sníží, naopak zvýší dobrý cholesterol. Samozřejmě sníží krevní tlak a napomůže ke zdravému fungování hormonů. Sice nemůžeme říct, že by cibule pomáhala a úspěšně bojovala s rakovinou, ovšem je skvělou prevencí proti ní.
Prospívá našemu srdci
Díky tomu, že snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, brání i vytváření usazenin v cévách, tím tedy nedochází k jejich ucpávání, což znamená, že se snižuje riziko mrtvice či infarktu. Naopak dochází ke zvýšení dobrého cholesterolu v krvi, který srdci jenom prospívá.