Tibi krystaly, japonské vodní krystaly či vodní kefír jsou názvy, pod kterými můžete znát nápoj známý pro svou perlivou chuť a působivé zdravotní účinky. Kromě toho, že nápoj obsahuje velké množství probiotik, posiluje také imunitu, zpomaluje růst rakovinových buněk a zlepšuje celkový zdravotní stav.
Co přesně jsou tibi krystaly
Tibi krystaly jsou malá bílá zrnka, která jsou osídlené bakteriemi a kvasinkami. Jsou příbuzné s tibetskou houbou, jejíž zrna se však živí laktózou z mléka, zatímco tibi krystaly využívají cukr.
Tím, že se krystaly živí cukrem nálev okyselují. Oxid uhličitý vzniká jako vedlejší produkt a pomocí této fermentace se nápoj stane perlivým.
Snadno si je vychutnáte a vyrobíte doma
Chuť nápoje je většinou popisována jako mírně sladká, ale může se lišit v závislosti na mnoha faktorech. Kefír si oblíbí i ty nejmenší. Nejenže je chutný, ale jeho příprava je také velice jednoduchá. V první řadě si však musíte pořídit tibi krystaly.
- Smíchejte ve sklenici 1/2 šálku (118 ml) horké vody s 1/4 šálku (50 g) cukru a směs společně promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Poté do sklenice přidejte asi 3 šálky (710 ml) vody pokojové teploty a zrnka vodního kefíru.
- Sklenici přikryjte a postavte na teplé místo s teplotou kolem 20-30 °C a nechte ji 24-48 hodin kvasit.
Od hotového nápoje můžete oddělit kefírová zrna a přidat je do nové dávky vody.
Kefír můžete pít klidně takhle obyčejně anebo zkuste experimentovat přidáním ovocné šťávy, máty, mraženého ovocem či vanilkového extraktu. Jelikož chutná i nejmenším, může sloužit jako zdravá alternativa pro studenou limonádu plnou cukru.